Spanning

Spanning
Spannende weken: boeken en examens

donderdag 4 februari 2016

Goede start van boekenjaar 2016, landelijk en in de mediatheek

2016: Jaar van het Boek, ons jaar begint goed!
Maandag 4 januari vond in de bibliotheek in Amstelveen/boekhandel Venstra de feestelijke start van het Jaar van het Boek plaats. Voor mediatheekcollega Ellen en mij was dat een thuiswedstrijd, dus wij waren erbij!

Een vraaggesprek met Eppo van Nispen tot Sevenaer als voorzitter van de organiserende stuurgroep vormde de enthousiaste inleiding, gevolgd door een Ode aan het boek door Nico Dijkshoorn. 
De Amstelveense bibliotheek is voor hem een vertrouwde omgeving, want hij heeft hier jarenlang gewerkt en in de herinnering die hij aan de vroegere boekhandel had, herkenden wij op onze beurt weer veel.
Als gevolg van de bezuinigingen en teruglopende boekverkopen hebben bibliotheek en boekhandel een paar jaar geleden van de nood een deugd gemaakt: Libris Venstra is bij de OB in het stadshart ingetrokken. Het is de enige combivestiging van dien aard in ons land en daarom uitverkoren als locatie voor de kick-off van dit boekenjaar. Voor bibliotheek en boekhandel was dit een mooie opsteker, want in gezelschap van de burgemeester en in aanwezigheid van de uitgenodigde pers brak ook minister Jet Bussemaker een lans voor het boek. 
Om precies 4 uur op de 4e januari knalde de kurk van de champagnefles en zo was het Jaar van het Boek officieel geopend. Met bubbels en babbels werd de bijeenkomst voortgezet: een vrolijke start van wat hopelijk een mooi boekenjaar gaat worden. 


In de mediatheek hadden we voor een leuke start van dit boekenjaar de actie BookFace in petto. Eind vorig jaar boden  drie vmbo leerlingen hun hulp aan voor een gedeelte van hun maatschappelijke stage. Een kleine voorbereiding voor onze BookFace actie leek ons wel een leuke opgave! We hebben hen met twee gloednieuwe fotocameraatjes de school in gestuurd om docenten en leerlingen te verleiden om met hun favoriete boek op de foto te gaan. Voor de eerste foto's was het nog even zoeken naar de vorm, maar dat ging allengs beter. De voorbeelden hebben tot gisteren in de vitrine gestaan. 

In januari hebben we een een presentatie van geschikte boeken in de mediatheek gemaakt met nieuwe voorbeeldfoto's, want allerlei collega's raakten besmet met het BF virus en daar kwamen de origineelste foto's uit voort! O.a. via onze Facebookpagina hebben we de leerlingen opgeroepen om mee te doen aan een wedstrijd voor de origineelste / leukste foto.


Prachtig! Ik kon mijn collega nauwelijks vinden in de foto van Elvis Peeters' boek.


Vandaag was er nog een groepje meisjes heel enthousiast bezig, we zijn benieuwd naar de resultaten!
Volg ons op Facebook voor meer foto's en binnenkort de winnaar(s): Facebook Mediatheek-Hermann-Wesselink-CollegeGeen opmerkingen:

Een reactie posten